Artiklar

Att vara både företagare och anställd – En kombinatör

Företagare och anställd. Måste det alltid vara antingen eller? Kan man inte vara både och? Jo, många kan. De kallas kombinatörer och är en växande grupp på arbetsmarknaden. Syftet med den här boken är att öka kunskapen om hur det är att vara anställd och företagare, samtidigt.

Boken vänder sig till dig som samtidigt är företagare och anställd, och till dig som funderar på det. Vad ska du tänka på?
Boken vänder sig också i hög grad till alla som möter kombinatörer i sitt arbete - som delarbetsgivare, uppdragsgivare, kund, rådgivare, handläggare på försäkringskassa, arbetsförmedling, fackförbund, a-kassa - och givetvis också till alla beslutsfattare i närings- och arbetspolitiska frågor.

Boken har skrivits av Eva-Britt Hult, företagare, forskare och författare - och kombinatör.

Från lantbrukare till butiksägare

En kombinatör på landsbygden kan vara en företagare som exempelvis föder upp djur, har en gårdsbutik och en restaurang. Som kombinatör har du kontakt med flera olika myndigheter på såväl kommunal, regional som central nivå. Klicka på länken till en informativ och intressant publikation från Tillväxtverket.

Gå in på länken till Tillväxtverkets hemsida ovan och ladda ner "Att vara både företagare och anställd - En kombinatör" av Eva-Britt Hult.

Ytterligare en god handledning finns att ladda ner från Tillväxtverket.

Kombinatör

En kombinatör är en person som är anställd men som också driver någon form av egen näringsverksamhet som bisyssla.

Fenomenet blir vanligare för varje år och har i tidningarna beskrivits som den nya trenden i arbetslivet: att kombinera ett fast jobb och trygga inkomster med självförverkligande, kreativitet och förhoppningsvis lukrativa affärsidéer. Det bästa av två världar, helt enkelt.

Själva ordet kombinatör slog igenom 2008 och sägs ha myntats av Statistiska Centralbyrån. Det används nu av allt fler i takt med att fenomenet sprider sig och uppmärksammas i medierna. Regeringen har till exempel gjort en särskild satsning för att se över hur reglerna för kombinatörer kan förenklas.

Ca 350 000 personer i Sverige kan beskrivas som kombinatörer enligt den senaste arbetsmarknadsstatistiken. Många av dessa är unga som har svårt att få ett fast jobb på heltid. En annan stor grupp är kvinnor som inte har möjlighet att vara egenföretagare på heltid. Och så finns det den stora grupp personer som helt enkelt försöker förverkliga en dröm. Bara under lite säkrare former.

Institutet för språk och folkminne.

Kombinatörer

Kombinatörer är den nya titeln på folk som av nödtvång har flera järn i elden för att hanka sig fram som företagare. Unionen Stockholm, som fram till lördag träffar egenföretagare på Stockholmsmässan, har fem förslag som ska öka tryggheten för kombinatörerna.

Tryggt och kul – bli en kombinatör som Paula

"Kombinatör" är den nya trenden i arbetslivet. För dig som vill ha både ekonomisk trygghet och sjävförverkligande.

Ordet kombinatör är myntat av Statistiska Centralbyrån som beskrivning av de sysselsatta som är ­"anställda med någon form av näringsverksamhet som bisyssla".

Det rör sig om totalt 346 000 personer enligt den senaste registerbaserade arbetsmarknadsstatistiken.
– Jag känner många som gärna tackar nej till heltids­lön för att i stället lägga tid på att förverkliga egna ­idéer. Det är typiskt oss 80-talister att vilja ha allt. Vi vill både tjäna pengar och driva något eget, säger Paula Bohm Öhman, som varvar ett receptionistjobb på Prime PR med att driva det egna företaget PaulaÖ som enligt sin unga grundare ska bli ett nytt Victorias Secret, fast med en egen personlig prägel.

Just i hennes åldergrupp är företagsintresset på väg brant brant uppåt. Antalet unga som har registrerat sig för F-skatt har ökat med 40 procent det här första halvåret, jämfört med första halvåret 2008.

Kombinatörskapet ger både ekonomisk trygghet och självförverkligande. Särskilt kvinnor tilltals av den arbetsformen, visar statitiken. Andelen kvinnor som är egenföretagare på heltid är cirka 33 procent enligt SCB, medan ­andelen kvinnliga kombina­törer är högre, cirka 40 procent.
– Det är perfekt att kombinera egenföretagandet med jobbet som receptionist på den här pr-byrån. Jag får variation, en stabil inkomst och får vistas i en kreativ miljö, säger Paula Bohm Öhman.
Paula tipsar

3 fördelar med att vara ”kombinatör”:

• Du får den ekonomiska tryggheten"Halvtids­jobbet som receptionist gör att jag alltid vet vad jag får in varje månad. Jag lever billigt för att lönen ska räcka till att betala min första kollektion som är under tillverkning. Jag ­bjuder kompisar på middag hemma i stället för att gå ut och cyklar i stället för att köpa busskort."

• Du kan förverkliga dig själv. "Ett eget klädmärke har varit en dröm sedan jag var liten. Man lever ju bara en gång, så jag­ ­tänkte: 'Varför inte?'. Det var en dröm jag måste testa. Jag känner att jag blir ­lycklig av det, och utvecklas."

• Du kan skapa unika synergier. "Jag skulle kunna ha jobbat som servitris i stället, men då skulle jag bara få pengarna. Jag sökte mig strategiskt till just Prime PR. Jag visste att jag skulle lära mig mycket i den kreativa miljön, och så har det blivit. Medan jag försöker göra ett jättebra jobb som receptionist får jag möjligheten att skapa kontakter. Många kolleger är intresserade av min och mitt företags utveckling och vill hjälpa till med idéer och tips."

De osynliga kombinatörerna

I Sverige finns drygt 400 000 personer som får sin huvudsakliga inkomst från anställning men som samtidigt driver företag på deltid. I vår nya rapport presenterar vi en bild av denna ofta bortglömda grupp av företagare – de som kombinerar företagande med anställning. Vi kallar dem kombinatörer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*